Digitalització o digitalització

/ / Noticies
Digitalització

La transformació digital ha arribat per formar part de la nostra vida. Fa 5 anys ningú no hauria imaginat la importància d’aquesta revolució tecnològica, però el cert és que avui s’ha fet present en cada cosa quotidiana que fem, des d’una compra, fins a un tràmit o una reunió familiar o de feina.

Aquesta nova realitat, de tenir aplicacions i desenvolupaments tecnològics capaços de millorar o preveure o connectar-nos a gairebé tot, canvia la manera de relacionar-nos. És inqüestionable la quantitat de beneficis que aporta, sobretot en l’ús del temps i l’espai. Les noves tecnologies apropen la gent i fan un món més a l’abast.

L’àmbit empresarial tampoc se n’escapa: quantes reunions podem fer si els treballadors s’han de desplaçar físicament? I si es fan online? Com ha canviat la manera en què es demanen pressupostos i es comparen proveïdors? Com ajuda l’Internet de les coses (IoT, Internet Of Things en anglès) i la monitorització de processos a distància a la presa de decisions i al control dels processos?

Badalona encara és una ciutat amb un bon teixit empresarial. Una ciutat d’empreses petites, mitjanes i grans. I de serveis. Dades recents ens diuen que en tenim més de 13.000.

En una economia ferida per la pandèmia, hi ha també moltes oportunitats i decisions a prendre

La transformació digital és un repte majúscul per a aquestes empreses, en un moment de retorn dels beneficis incert, i d’un entorn canviant. El que era innovador fa mig any avui ja comença a ser obsolet… Totes aquestes empreses, habitualment sense un pressupost definit o recursos dedicats a la transformació digital, corren el risc de ser desplaçades del mercat. Els competidors directes sovint ja no són l’establiment del costat o el de més enllà, sinó d’altres territoris. Aquest és el risc, però també l’oportunitat.

Recentment, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya ha publicat la “guia de la Transformació Digital” com a ajuda per a les petites i mitjanes empreses a l’hora d’afrontar aquest repte. En aquest sentit, l’organització de seminaris que orientessin les empreses o activitats com la Mobile Week a Badalona –que esperem poder celebrar l’any que ve– ajudarien i ajudaran, sens dubte, a prendre consciència de l’impacte que té la transformació digital a mitjà i llarg termini. I a aprofitar-lo en positiu.

En aquest sentit, jo soc un dels qui, des d’una empresa de Badalona, m’he interessat per aprofitar la tecnologia i posar-la al servei de la millora de les condicions de vida de la gent, en aquest cas amb BIT Genoma, que ens hem acreditat per a la implementació d’accions d’indústria 4.0 amb les ajudes d’Acció i de la Cambra de Comerç.

En una economia ferida per la pandèmia del coronavirus, hi ha també tot un munt d’oportunitats i decisions a prendre, lligades a l’adaptació de tot el teixit econòmic a aquesta realitat digital. Per això Restarting Badalona neix i vol créixer, amb testimonis com el meu, que vull compartir a través d’aquestes línies.

Miquel Martín, membre de l’Associació Restarting Badalona