L’hora de la CACI

/ / Institucional, Noticies
La CACI

L’edifici industrial de la Compañía Auxiliar del Comercio y la Indústria, coneguda com “la CACI”, és aquell que toca el Port i és a primera línia de mar, entre la platja i la via del tren. A la ciutat se n’ha parlat molt, de què fer-ne. Fins i tot s’han desenvolupat alguns projectes i “fotos” amb possibles candidats a omplir-lo de contingut. Però sigui per una raó o per una altra, cap de les idees (el còmic, la seu de la FIBA o un equipament de la UB) han tirat endavant.

Va ser l’any 2010 quan el govern municipal socialista, convergent i d’Esquerra (amb deu, cinc i un regidors) va aprofitar el “Plan Zapatero” per invertir tres milions en l’estructura de l’edifici i tirar endavant una proposta pactada al pla de govern dels tres partits per Esquerra Republicana de fer-hi el Museu del Còmic. Aquesta ha estat la idea que, de totes, ha tingut més recorregut.

D’aleshores ençà, deu anys s’han fet eterns però curts de resumir: la crisi econòmica ha fet caure la capacitat pública d’inversió i la dimensió d’aquell projecte avui no és possible. O no sembla que ho sigui. Cal desestimar-lo del tot i buscar alternatives? Permeteu-me que respongui aquesta pregunta d’aquí a uns moments. Primer voldria posar en valor que, malgrat els 10 anys de crisi econòmica que portem a l’esquena, la societat catalana ha trobat nous nínxols de creixement. Ho veiem a Barcelona, o si m’ho permeteu “ho vèiem” a Barcelona, amb tot l’ecosistema d’startups, d’empreses de biotech i d’iniciatives com les que lideren entitats privades gestionant i promovent la recerca de talent i d’inversions. Tot això, és clar, en el món que érem abans de la pandèmia.

És imprescindible que l’Ajuntament ampliï els usos previstos per a aquest edifici per facilitar que puguem buscar projectes de valor per a la ciutat

Aquesta realitat pre-pandèmia, d’una Barcelona ben posicionada al món i al sud d’Europa per atraure empreses i capital vinculades a la innovació, el coneixement i la tecnologia, tornarà. Perquè hi és, i perquè hi ha les condicions –infraestructures, regulació, inversors, centres de recerca i centres de formació– perquè així sigui. I és per això que des de Restarting Badalona (al web, rbdn.cat) hem volgut moure’ns perquè Badalona pugui aprofitar aquestes oportunitats i no quedar-ne despenjats. Creiem en el nostre campus de coneixement mèdic de l’Hospital Germans Trias. Creiem en la renovació dels nostres polígons industrials, avui generalment associats a activitats de poc valor afegit i escassa generació de llocs de treball. I creiem en posar en valor el patrimoni públic municipal per competir i oferir oportunitats a la formació, la innovació i la recerca.

És per això que fem una proposta que respon a la pregunta sobre si cal descartar el projecte del Museu del Còmic per buscar-ne un altre. No. No proposem que es descarti. Però sí que creiem que és imprescindible que el Ple de l’Ajuntament ampliï els usos previstos per a aquest edifici i hi afegeixi els de la recerca, la innovació, la formació i la transferència de coneixement per obrir-ne les possibilitats i facilitar que puguem buscar –entre tots– projectes de valor per a la ciutat. Seguir lligats a una idea que no hem realitzat en els darrers 10 anys, i que no figura a cap pressupost ni a cap línia de finançament europea prioritària, mentre observem com Sant Adrià i Barcelona, l’Hospitalet o el Prat van posicionant-se per captar innovació i talent, no és el que cal fer si volem que aquest edifici prengui vida d’una vegada. Sense anar contra cap idea, volem que s’hi permetin més usos. I que la ciutat faci un debat serè per escollir quin projecte respon millor a les necessitats i al posicionament que volem tenir en aquesta gran Barcelona de la qual formem part.

Ferran Falcó

President de l’Associació Restarting Badalona