La prosperitat no es regala, es treballa. Les oportunitats de Badalona després de la COVID

/ / Noticies
Badalona

El Diari de Badalona ha publicat un article d’opinió al seu núm. 699 on l’Associació Restarting Badalona parla sobre les oportunitats que se li presenten a la ciutat en el moment actual.

A continuació el text integre de l’article.

“Green Deal”. O pacte verd europeu. No sé si n’heu sentit a parlar, però traduït per a tots nosaltres, és la proposta europea de fons econòmics destinats a recuperar econòmicament el continent. I, per tant, és una oportunitat per nosaltres.
La crisi de la COVID-19 ha tingut i té encara un impacte psicològic, econòmic i social enorme. Però tanmateix també ens ofereix l’oportunitat de repensar la nostra manera d’entomar els problemes, i de comprovar els efectes de prendre determinades decisions, o de no prendre- les. Sobretot, ens alerta sobre què és important i què no ho és.
I és important invertir en salut. I és important revolucionar la mobilitat.
I és important equilibrar bé les vides atrafegades que van amunt i avall sense pandèmia.
Però, encara més, ho és generar prosperitat de manera sostenible, per reforçar les famílies, les empreses i les nostres institucions.
Badalona té un paper en tot això. I l’ha de jugar. L’ha de jugar ara, sense dilacions. Pensant en gran. Comprometent tothom. Anant a buscar oportunitats. I quines oportunitats tenim?
Doncs essent conscients, clarament conscients, que competim amb d’altres
municipis metropolitans i també amb Barcelona, en tenim vàries. I totes
només requereixen convicció, coratge i unitat per a lluitar-les.
És clar que a l’Hospitalet volen potenciar un pol biomèdic! I tant que Barcelona vol tirar endavant la transformació de la Ciutadella atraient emprenedoria i institucions de Cerca! I ja sabem que tenim a Sant Adrià mossegant fort amb el Campus de Diagonal/Besòs!
Però ells no tenen el Campus de Can Ruti, molt més que un Hospital gran. Un gran Hospital, amb un ecosistema d’institucions de Cerca i fundacions privades biomèdiques que ens posicionen al pòdium –o gairebé- dels campus de medicina.
Ni tampoc tenen uns polígons que, d’antics, només poden transformar-se a
millor. I que veuen el mar, i tenen Barcelona a deu minuts.
Per descomptat, no els talla l’autopista pel mig. I per tant no es poden plantejar soterrar-la, fer ciutat al seu damunt, i promoure una millor combinació de mobilitat pública i privada sostenibles.

Aquesta ciutat té una factura social, una estructura social, que necessita
equilibrar-se amb la generació de prosperitat. La prosperitat no sempre són els diners, ni els totxos. La prosperitat també és el benestar emocional,
el viure a una ciutat que se sap forta perquè explota les seves fortaleses. El formar part d’una ciutat que genera les seves icones, i les promou, i les cuida. I que treballa per atraure’n. I que pensa en com vol ser i a on vol ser, posem per cas, l’any 2050.
Què és urgent, doncs, per aconseguir que sigui realitat en el llarg termini?
Doncs decidir ara. Decidir ara tirar endavant el pla de les 3 xemeneies, que fa forta Sant Adrià –i això és molt bo-, però també ens fa forts a nosaltres! No hi podem pensar massa més…perquè les altres ciutats també es mouen. I tenim allà un munt d’oportunitats per a generar prosperitat. Metres per l’economia. Metres de verd urbà. Metres i metres per equipaments de referència, per exemple destinats a la innovació, la recerca, i alineats amb els famosos ODS, els objectius de desenvolupament sostenible de l’agenda 2030.
I què més ens cal? Doncs no deixar sola a la Generalitat treballant el Pla per l’autopista. Ja hem vist els primers treballs, però la ciutat hauria d’invertir en què hi vol, i en com fer-ho possible. Treballem- hi a fons. És una gran oportunitat, sens dubte, de connectar-nos a la capital i al Maresme de manera sostenible, intel·ligent. I de generar prosperitat els propers 20 anys.
I en el marc del Green Deal europeu, és possible trobar finançament. Ara és el moment. Però caldrà tenir idees clares, i els projectes treballats. Perquè si no anem ràpid, repeteixo, hi ha moltes altres ciutats i regions a Europa que volen transformar el seu territori, i captar talent, i inversions. La prosperitat no ens la regalaran. Tenim els actius. Posem- los en joc!