Restarting Badalona és posa a disposició de la ciutat per treballar per trobar solucions per la situació creada pel Covid-19

/ / Institucional, Noticies, Salut
Covid 19 #joemquedoacasa

Carta de Ferran Falcó

Benvolgudes i benvolguts,

El coronavirus. Paraula de l’any. Probablement, paraula de la dècada. Encara ens fem creus de com és possible que quelcom tan aparentment petit hagi causat i estigui causant tant dolor. Tant terror. Quan encara no ens havíem recuperat de la recessió que va provocar la caiguda dels subprime amb Lehman Brothers, ens trobem amb un “efecte papallona” brutal, que amenaça l’economia mundial i que, en qualsevol cas, ens posa davant el mirall.

La crisi dels crèdits revenuts i del sector immobiliari, ens va fer perdre deu punts de PIB en cinc anys. I aquesta crisi, la del Covid19, ens en farà perdre 15 en un sol any. Sí, 15. Perquè 15 punts són el que representa el turisme al PIB de l’Estat, i aquest any les temporades són, o seran, pràcticament perdudes.

En aquest decenni de crisi sostinguda, sigui per la caiguda del castell de cartes on es recolzava l’economia del totxo, o sigui per les conseqüències –jo crec que més fondes- que tindrà aquest embat contra el sistema sanitari, social i econòmic de la Unió Europea, la tesi dels qui defensem que l’economia i l’agenda pública han de reforçar i augmentar el seu compromís amb la recerca, la innovació i la tecnologia, guanya.

Restarting Badalona va néixer per impulsar una consciència col·lectiva i una acció comuna de rellançament de la ciutat, per competir i per cooperar en l’àmbit metropolità. Per trencar sostres de vidre, per revisar polítiques i agendes, per fer gran Badalona dotant-la d’un projecte de Ciutat del Coneixement.

Aquesta crisi referma aquella vocació, i aquells objectius. L’aïllament ens ha impedit treballar en algunes accions que preteníem posar en marxa durant aquestes setmanes, però també ens ha permès agafar perspectiva. Quant d’important és l’Hospital de Can Ruti i del ecosistema biomèdic internacional ubicat al Campus Can Ruti. Què bé que hagi estat un centre d’investigació radicat a la ciutat qui estigui provant un assaig mundial sobre la vacuna. Quant necessari seria que el Campus de la Salut de Can Ruti formés part del teixit urbà. Quina catàstrofe que hàgim perdut tant teixit industrial i estiguem maldant per bates, peücs i mascaretes que ja no fem aquí. I sobretot, quantes oportunitats se’ns obren quan hàgim de refer-nos.

La primera, és creure molt més en les spin-off que surten del món universitari i dels centres de recerca i s’incardinen amb la ciència i l’emprenedoria.

La segona és reindustrialitzar-nos. Catalunya segueix essent un país industrial, Badalona ja no. Però ara ja sabem que malgrat que fem moltes coses, no en fem d’altres essencials. No fem testos, no fem mascaretes, no fem guants, ni bates. Tampoc no fem respiradors.

La tercera és que cal aprofitar la crisi per canviar models de treballar, i de moure’ns. I de viure.

Restarting Badalona és un projecte per parlar de tot això. Per treballar per tot això i enfortir Badalona com a ciutat del coneixement i ciutat innovadora, especialment en Biomedicina i en la industria de la salut. Cuideu-vos, cuidem-nos. I som-hi!!!

Ben cordialment,

Ferran Falcó