L’esport també és economia

/ / Noticies

Aquest mateix mes coneixíem l’acord signat entre la Generalitat i Barcelona Sportstech HUB23 amb l’objectiu d’impulsar conjuntament un ‘hub’ de les tecnologies de l’esport. Catalunya ja té avui dia una de les majors concentracions d’empreses vinculades a la indústria de l’esport d’Europa. A més, Barcelona és la tercera ciutat del continent en nombre de start-ups i empreses que treballen en l’àmbit de l’sportstech, que són totes aquelles tecnologies que desenvolupen eines relacionades amb l’esport o amb els e-sports, com la realitat virtual, realitat augmentada, big data, intel·ligència artificial, etc.

Badalona reuneix les condicions per apujar-se a aquest tren, ja que es tracta d’una ciutat que compta amb un entorn idoni per al desenvolupament d’un projecte sòlid al voltant de les indústries esportives. Hi ha tres vectors significants que haurien de ser el motor d’aquest projecte. En primer lloc, Badalona és bàsquet i, actualment, Barcelona és la seu de les oficines de les dues principals competicions d’aquesta disciplina, fora de l’NBA: l’Eurolliga i l’ACB. En segon lloc, Badalona pot reforçar l’aposta per l’esport femení, en el qual diferents sectors estan treballant des de fa temps de manera activa i és, sens dubte, la revolució pendent en l’esport professional. I, per últim però no menys important, Badalona té l’escenari idoni per vincular esport i salut. La ciutat alberga el principal parc sanitari del país i tots els serveis de Can Ruti són un actiu extraordinari per reforçar el vincle existent entre esport i salut. En un sentit ampli, l’esport és un generador d’oportunitats en el camp de la investigació, de la medicina i de les tecnologies de la salut.

A través d’aquestes tres palanques –bàsquet, salut i esport femení–, Badalona té potencial per generar un ecosistema atractiu per a empreses tecnològiques, clubs esportius, emprenedors, universitats, federacions esportives, competicions, centres privats de salut, centres d’investigació, etc.

Fites realistes per assolir l’objectiu final
Si ens marquem com a objectiu que Badalona sigui una ciutat estretament vinculada a les indústries esportives, és important fer el camí fixant-nos fites realistes com faria qualsevol esportista que té la vista posada en una gran competició. Ara mateix no podem esperar que l’any que ve es construeixin les noves seus d’Eurolliga i ACB a l’entorn magnífic de les Tres Xemeneies, però potser sí que podem organitzar una final d’una gran competició esportiva (Eurolliga, Copa del Rei masculina o femenina, finals mundials d’e-sports, etc.) per impulsar un debat que enriqueixi les connexions actuals, que demostri la força de la ciutat i que serveixi com a eina per generar noves oportunitats. Aquesta organització d’una gran competició hauria d’anar molt més enllà i podria ser l’excusa perfecta per organitzar un Summit sobre Economia i Esport en els mateixos dies o setmana, en diferents entorns de la ciutat. Badalona té espais i capacitat organitzativa per fer-ho.

La voluntat de crear noves empreses o d’atreure talent a la ciutat no es pot confondre amb fer volar coloms. No faríem cap favor a la ciutat. La transformació s’ha d’impulsar des d’un propòsit realista, però no per això poc ambiciós. Tots els grans clubs d’Europa de diferents disciplines han vist en les indústries de l’esport una oportunitat per incrementar els seus ingressos i optimitzar els recursos de què disposen. I d’això, en treu beneficis la seva comunitat. Badalona i el seu entorn reuneixen el potencial necessari per fer aquesta aposta, que es pot unir a la que ja té en marxa Barcelona per tal de buscar sinergies i generar solucions complementàries. Val la pena plantejar-se aquest camí per a un sector que representa el 2,5% del PIB i que concentra tots els ingredients necessaris per incrementar el seu pes en les pròximes dècades.

Xavier Barrachina, membre de l’associació Restarting Badalona