Teletreballar amb eficiència

/ / Noticies

“Teletreball”. Una paraula que aquest 2020 s’ha posat de moda i que potser, poc abans, era el somni d’alguns, o molts, empleats i un malson segurament per a massa directors d’empreses.

Nosaltres, membres individuals de Restarting Badalona, som una petita empresa de traducció, creada per dos italians, i en aquesta definició hi ha incloses dues de les principals raons per les quals el teletreball sempre ha estat la manera normal de treballar per a nosaltres. Primer, el nucli de la nostra empresa és de poques persones, però sempre hem dut a terme projectes que requerien la col·laboració de molts altres col·laboradors externs. I segon, encara que no canviaríem Badalona per cap altre lloc del món per viure-hi, és cert que, sent dos italians instal·lats aquí, la nostra empresa és internacional per naturalesa i hem incorporat aquesta manera de treballar durant els 12 anys que fa que fem camí empresarial.

Ens agradaria aprofitar la tribuna de Línia Nord per compartir un parell de consells sobre com hem fet, i encara fem, la feina de manera eficient en el món del teletreball. En italià no ens hem molestat a crear una paraula nova per a aquesta pràctica i utilitzem la manera anglesa smart working. Per tant, S.M.A.R.T. és el marc que sempre tenim al cap quan la posem en pràctica.

S per study. «Estudi». Amb això volem dir que al començament d’un projecte de treball remot és útil “perdre” unes hores estudiant quina és la millor manera de satisfer les nostres necessitats de teletreball. Hem d’agrupar totes les eines de software, hardware, compartició i comunicació que millor s’ajusten a la nostra situació. Moltes empreses (especialment petites i mitjanes) simplement s’afanyen en la pràctica a causa de la urgència i no duen a terme aquesta anàlisi prèvia, causant hores i hores d’ineficiència. Estar disposat a perdre unes quantes hores al davant us permet estalviar cent hores més tard.

S.M.A.R.T. és el marc que sempre tenim al cap quan posem en pràctica el teletreball

M per Mattermost (& co.). «Mattermost» (una eina digital). Cal ser específic i intel·ligent pel que fa a l’elecció del programari que es fa servir. Mattermost és el software de codi obert que utilitzem per a xats i missatgeria, bàsicament una versió lliure de l’Slack. En dir això volem animar-vos a ser creatius amb la tecnologia. El programari ja no és una eina. És l’entorn en el qual tot té lloc. Hi ha softwares que poden adaptar-se a les necessitats de tothom i amb el temps aprendreu a utilitzar-los de forma més i més eficient. Tingues cura del teu programari i recorda: això no vol dir anar a buscar els grans noms, sinó ser intel·ligent i anar a la millor opció que satisfaci els requisits mínims que tens per a la teva empresa. Et garanteixo que sovint et sorprendràs gratament.

A per automation. «Automació». Coneixem innombrables casos d’empreses que encara fan manualment el que hem estat fent a través d’algun tipus de programari des de fa més de 10 anys. Deixa que la necessitat de treballar a distància sigui l’impuls que necessitaves per submergir-te en tecnologia en tots els aspectes del teu negoci quotidià.

R per rules. «Regles». Ningú ha dit mai que “no està malament això de treballar des de casa, només m’agradaria poder fer encara aquest viatge de 50 minuts per arribar a l’oficina” o “ai, com trobo a faltar la meva línia L2 direcció Paral·lel cada matí”. El que la gent de vegades perd a casa és la capacitat d’aconseguir un enfocament total, un entorn lliure de distracció i una rutina que treu la seva “versió” més eficient. Això es pot resoldre amb poques regles, precises, comunament decidides i acordades. Planifiqueu reunions un parell de vegades a la setmana, o fins i tot reunions diàries molt curtes. Preneu acords sobre els objectius o els períodes de temps en què tothom hauria d’estar disponible per als seus col·legues. Doneu a l’empresa un full de ruta intel·ligent: feu-lo a la vostra manera però feu-lo.

T per telecommunication. «Telecomunicació». Per fer-ho tot possible, és innecessari dir-ho, la infraestructura de TU ha de donar-nos suport. Nosaltres tenim la sort d’estar en una part de Badalona on la connexió a Internet és bona i el nostre negoci no ha patit cap mal a causa de les instal·lacions del nostre barri. D’altra banda, hi ha parts de la ciutat on la banda ampla no funciona o ni tan sols està instal·lada i això pot dificultar la capacitat d’un negoci per créixer i expandir els seus serveis més enllà dels límits de la ciutat o de l’entorn. Cal dir que la situació actual fa que sigui més una necessitat que una opció la de confiar en Internet per a bàsicament totes les accions que un fa en la seva activitat laboral. Confiem que les entitats responsables no perdin el desafiament que ha plantejat la revolució laboral per posar aquesta innovació de la infraestructura TU ciutadana en un lloc destacat en l’agenda.

Marco Cevoli, membre de l’Associació Restarting Badalona