Restarting Badalona participa per 2on any a la Mobile Week Catalunya organitzant una xerrada sobre Smart Cities al BCIN

/ / Activitats, Mobile Week Badalona, Noticies

L’acte ha comptat amb els experts en Smart Cities Pilar Conesa i Josep-Ramon Ferrer, i amb els responsables de Projecció de Ciutat de Sabadell, Oriol Llevot, i de Promoció Econòmica de Badalona, Francesc Torné.

El debat s’ha centrat en el concepte holístic que implica una Smart City i el que aporta com a oportunitat per transformar una ciutat.

També s’ha incidit en el paper que tenen les tecnologies per accelerar aquest procés, i la necessitat del lideratge i de la col·laboració entre tots els actors d’una ciutat per aconseguir un objectiu final comú per al qual treballa aquesta transformació.

Restarting Badalona participa per segon any a la Mobile Week Catalunya impulsant juntament amb l’Ajuntament l’organització de la xerrada “Badalona Smart City, utopia o distòpia?“, i que ha tingut lloc avui al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN).

L’acte ha comptat amb la participació de la CEO d’Anteverti, experta i pionera en l’impuls de les smart cities, Pilar Conesa; amb l’expert en Transformació Digital i Smartcity i Sales director of Public Sector a Italtel, Josep-Ramon Ferrer, i amb el Cap Tècnic del Programa de Projecció de ciutat i Turisme de l’Ajduntament de Sabadell, Oriol Llevot, i amb el Cap de Promoció Econòmica de Reactivació de Badalona, Francesc Torné.

També han participat el primer tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Badalona, Àlex Montornès, i el president de Restarting Badalona, Ferran Falcó, qui ha tancat l’acte.

Smart Cities, utopia o distòpia

La sessió, moderada pel delegat general de l’Agència Efe a Catalunya, Leandro Lamor, ha permès generar un debat ric sobre el que implica el concepte d’Smart City com a oportunitat per transformar una ciutat. També s’ha incidit en el paper que tenen les tecnologies per accelerar aquest procés, i la necessitat del lideratge i de la col·laboració entre tots els actors d’una ciutat per aconseguir un objectiu final comú per al qual treballa aquesta transformació.

En la seva intervenció, Pilar Conesa ha remarcat que “ la tecnologia és un mitjà però no un fi. No es més intel·ligent la ciutat que té més sensors” i ha afegit que el concepte d’Smart City ha evolucionat amb els anys i amb la implicació de la ciutat. “Primer era un concepte centrat en tecnologia, després en gestió eficient i després ja s’han posat les persones al centre”. Conesa ha parlat del concepte holístic que implica una Smart City i que “pot transformar les ciutat per fer-les més eficients, sostenibles i equitatives i ha afegit que “l’Smart City és una via per caminar i accelerar la transformació de la ciutat per fer front als reptes que tenim com a societat”, ha dit.

Josep-Ramon Ferrer ha destacat que “la tecnologia és important però la clau és com es posa al servei de la ciutadania per transformar” i ha dit que “també compta el lideratge i la valentia per avançar i per prendre decisions”. També ha dit que “l’excusa és la tecnologia però la finalitat és un objectiu comú i la clau és quant pots avançar amb l’aplicació de la tecnologia i fins a on ho vols portar”.

Per la serva part, Oriol Llevot, de l’Ajuntament de Sabadell, ha destacat que es pot dir que “hem assolit l’Smart City quan tenim una bona co-governança amb la gent, per a millorar la seva qualitat de vida, sobretot davant del repte climàtic” i ha dit que “la col·laboració oberta amb la ciutadania, amb altres administracions, amb el sector privat i amb la recerca- és fonamental per a la innovació urbana, i cal entendre que l’Ajuntament és només un facilitador”.

Llevot també ha explicat el model desenvolupat a la ciutat de Sabadell, ha dit que “en el camí cap a l’Smart City, és útil de definir una zona de transformació urbana específica (“living lab”) a on volem concentrar els esforços d’innovació i sostenibilitat i ha posat t l’exemple com ho va ser a Sabadell l’Eix Macià als anys 80-90 del segle XX, i ara volem que ho sigui la zona de Gran Via-Ripoll, “que ja concentra gran part de l’R+D+i de la ciutat (Hospital Parc Taulí, Escola Superior de Disseny, UAB, Fira Sabadell, etc.) així com la zona lúdic-esportiva del riu Ripoll”, ha detallat.

Finalment, Francesc Torné, de l’Ajuntament de Badalona ha dit que “si volem ser una Smart City hem de pensar estratègicament”. “Imagino Badalona d’aquí a 20 anys com una ciutat que va començar a pensar-se i a fer estratègia vint anys abans. Ara ens toca posicionar-nos en la ciutat del segle XXI i de l’economia digital” ha dit, i ha afegit “penso que les noves tecnologies ens estan apretant i obligant a anar cap aquí i per això benvingudes siguin”, ha destacat.

Sobre Restarting Badalona

Restarting Badalona és una associació privada sense ànim de lucre, oberta al conjunt de l’ecosistema innovador local i internacional. Va ser impulsada per un grup de ciutadans i ciutadanes de Badalona, a finals del 2019, per fer present la ciutat en el futur, aprofitant totes les seves potencialitats: el Campus d’excel·lència en Salut de Can Ruti, els seus estudiants, les seves empreses i empresaris, i els espais industrials i d’equipaments que o bé han quedat enrere, o bé encara no tenen un ús definit. L’associació impulsa accions d’impacte social que aportin valor amb l’objectiu de fer possible una ciutat cohesionada, tractora, que complementi les iniciatives que tenen lloc a la ciutat de Barcelona i el conjunt de la seva àrea metropolitana. El Manifest de Restarting Badalona per la Innovació, constitueix el compromís de totes les persones interessades en impulsar la innovació i fer de Badalona un Campus del Coneixement en un entorn inclusiu i de sostenibilitat.

La Mobile Week Catalunya, que enguany arriba a la seva quarta edició, és una iniciativa de Mobile World Capital Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. En aquesta edició hi ha previstes activitats gratuïtes i obertes a tota la ciutadania a 16 territoris, entre el 25 d’abril i el 28 de maig.