Badalona és Copa!

/ / Noticies

El febrer de 2023 Badalona acollirà un esdeveniment esportiu de primer nivell. Els 8 primers equips de la lliga ACB de bàsquet, acompanyats per les seves respectives aficions, disputaran unes eliminatòries durant quatre dies, que acabaran amb un campió de Copa.

Els que hem tingut la sort i el privilegi de viure’n alguna us podem assegurar que hi ha pocs espectacles tan bonics, a dins i a fora del camp. Badalona serà la seu de la Copa, i aquest fet ens hauria d’omplir d’il·lusió. De ganes i d’orgull. També ens ha de fer conscients del que representa. Ser a l’aparador, per bé i per mal, t’exposa. I exposarem la ciutat, la seva capacitat d’organització i el seu present a altres ciutats de l’Estat.

Per aquest motiu, Restarting Badalona ha volgut organitzar un esdeveniment: ha proposat a tres persones rellevants de la ciutat de Barcelona que intervinguin en una taula rodona aquest dimecres dia 15 al nou Hotel Marina Badalona, al port de la ciutat.

Organitzar aquesta xerrada té diferents objectius, que lliguen amb la raó de ser d’aquesta entitat. Restarting és una eina que, de la mateixa manera que ha portat algunes persones rellevants en els seus camps professionals a la ciutat, que ha impulsat que Badalona fos present a la Mobile Week que organitza la Fundació del Mobile World Congress (MWC) o que ha buscat qui pogués estar interessat a omplir edificis municipals en desús, pretén posicionar Badalona com a ciutat atractiva i receptora d’activitats de valor afegit.

La notícia que a Badalona acollirem la final de la Copa va fer encaixar la idea de fer una activitat a favor seu per debatre com aprofitar-la, amb la certesa que parlaríem no només d’una candidatura, sinó d’una realitat. Ara ja tenim la Copa, vam pensar. I ara és quan hem de posar la ciutat a pensar com aprofitar-la i, sobretot, a plantejar un debat sobre què cal perquè les ciutats puguin atraure esdeveniments.

Hi ha un conservadorisme progressista que promou que no passi res i un fatalisme provincià que troba que tot és impossible de fer

Ens atrevim a dir, a tall d’espòiler, que hi ha un mínim de tres elements que fan falta per fer possible una ciutat oberta. El primer, estabilitat i consens institucional. El segon, un equip professional dedicat exclusivament a l’objectiu. I el tercer, que el sector privat i el sector públic es facin costat, i no ombra.

Dit això, que ja veurem fins a quin punt coincideix amb el que ens diran demà, els tres visitants són molt potents. L’Aurora Catà, perquè presideix un organisme, una entitat privada, que advoca per atraure inversions a la ciutat de Barcelona, i que ha estat protagonista, darrerament, en la consecució de la Copa Amèrica de Vela per a la ciutat el 2024. Tanmateix, la seva visita és important perquè, tal com vàrem expressar al seu director general fa un parell d’anys, ens agradaria que Restarting i Barcelona Global poguéssim fer projectes conjunts, en la mesura que Barcelona, com a ciutat i en la seva globalitat, supera els límits concrets del seu municipi. Per entendre’ns, als ulls del món Badalona és Barcelona i, per a nosaltres, ser-ho és una oportunitat que, sense renunciar a la nostra badalonitat, hem de poder aprofitar.

També ens hi acompanyarà un vell amic. La persona gràcies a la qual vam poder portar la Mobile Week a Badalona: el Carles Grau. Com a director de la Fundació, ha estat un personatge clau en l’èxit del MWC a Barcelona. I volem que ens expliqui per què i com ha estat que hàgim pogut acollir aquest esdeveniment. Finalment, la figura del director de Fira de Barcelona no és menor. El Constantí Serrallonga és qui més ens pot explicar com ha impactat l’ampliació de la Fira cap a l’Hospitalet, i també ens interessarà saber quins són els projectes de futur de la Fira, clau per a Barcelona però també per a Catalunya.

A tots tres els parem una trampa –positiva–. Els portem a Badalona perquè la descobreixin, si la coneixen poc, i perquè vegin el magnífic hotel que tot just fa unes setmanes s’ha posat en marxa en un entorn ple d’oportunitats, que van des de les 3 xemeneies fins al Polígon Sud de la ciutat, passant pel nostre inacabat port. Que ens coneguin, que ens tinguin presents i que nosaltres els coneguem per fer que la ciutat surti de les seves pròpies fronteres i modifiqui la visió dels que, a casa i a fora, pensen que ser a prop de Barcelona és un problema o que la ciutat té tants dèficits que no hi ha remei possible ni capacitat per resoldre’ls.

Les ciutats són la seva gent i els seus governs. I tingueu l’absolut convenciment que no hi ha conspiracions que facin que unes vagin més endavant que d’altres. Hi ha un conservadorisme progressista que promou que no passi res i un fatalisme provincià que troba que tot és impossible de fer. Ambdós tenen altaveus a Badalona, encara que darrerament es percep una voluntat –arreu– de canviar dinàmiques per rellançar la ciutat amb nous projectes. El nostre desig és que la Copa, i a través de la seva celebració el diàleg sobre la ciutat que hem de construir, reforcin la voluntat d’obrir Badalona i de fer-la més valenta, més educada, més lliure i més feliç.

Ferran Falcó, membre de l’associació Restarting Badalona