Restarting Badalona reuneix experts de l’àmbit públic i privat per posar en comú la problemàtica de l’accés a l’habitatge i plantejar solucions

/ / Noticies
  • Els participants han convingut que cal una perspectiva metropolitana per abordar els reptes pendents en matèria d’habitatge.
  • La ciutat de Badalona, amb aportacions com la de l’associació Restarting demostra que hi vol ser a l’hora d’abordar reptes metropolitans, segons ha explicat el seu president, Ferran Falcó.
  • El president d’Habitat, Joan Maria Nin, el gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona,  Javier Burón, la directora de l’Incasòl, Maria Sisternas, i el president de l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya, Xavier Vilajoana, han estat moderats per la periodista de La Vanguardia, Silvia Angulo.

Restarting Badalona, juntament amb Barcelona Global i Pla Estratègic Metropolità han impulsat una sessió de debat constructiu que sota el títol “El repte social de fer habitatge” ha posat sobre la taula els factors determinants de la problemàtica actual d’accés a l’habitatge i ha servit per plantejar línies d’actuació per treballar en la solució, que passen per abordar el tema amb una perspectiva metropolitana i amb la col·laboració efectiva entre l’àmbit púbic i el privat.

El president d’Habitat, Joan Maria Nin, el gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona,  Javier Buron, la directora de l’Incasòl, Maria Sisternas, i el president de l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya, Xavier Vilajoana, han coincidit que cal construir més habitatges però que aquest no és l´únic repte que cal afrontar per tal de facilitar l’accés a una llar en l’actual context caracteritzat per un dèficit acumulat de noves construccions, preus alts del lloguer, i també per la nova Llei d’Habitatge.

Per Joan Maria Nin, que ha parlat de “fracàs col·lectiu en la matèria i de dèficit acumulat de nous habitatges”, cal afrontar els reptes futurs, i ha dit que “és important per resoldre el tema tenir en compte la importància d’equilibrar l’oferta i la demanda”. Així mateix entre els reptes a abordar diu que “cal fabricar sol per habitatges, cal finançament, i grans promotors que lliurin entre 25.000 habitatges a l’any i també promotors propietaris que posin 100.000 habitatges en lloguer”, ha remarcat.

Per la seva part, Maria Sisternas creu que “cal més urbanisme per afrontar el repte i ha dit que tots els estats europeus comparteixen riscos entre el món públic i privat per  fer grans reserves de sol, desenvolupar projectes i recuperar la inversió”. També ha apuntat que “el sector financer també va cometre errors i ara hi ha molts pisos buits propietat de la Sareb. Hi ha una oportunitat de comprar pisos i rehabilitar per fer-los accessibles a qui ho necessita”.

Javier Burón ha posat émfasi en que “fa falta mutualitzar recursos i per això té tot el sentit abordar el problema des d’un àmbit metropolità o regional” i també ha apostat per topar el preu dels lloguers per impulsar els preus a la baixa, aspecte que recull la nova Llei d’Habitatge tot i que s’ha mostrat prudent i ha dit que “cal veure què acaba passant ja que hi ha comunitats autònomes que aplicaran aquesta mesura i d’altres no”.

En la seva intervenció, Xavier Vilajoana s’ha mostrat també partidari de pensar en “una gran Barcelona en matèria d’habitatge, però no només pensant en quilòmetres sinó també en minuts referint-se a la necessitat d’escurçar temps per recórrer les distàncies entre la capital i els municipis del voltant”. Ha dit que “cal aprofitar oportunitats de construir habitatges per tothom, per totes les rendes, i que no es tracta d’una responsabilitat de l’Administració sinó que és un problema de país i que hem de plantejar acords consensuats per avançar”. També ha dit que “hi ha països on ens podem emmirallar per avançar, però que és cert que ja van començar a fer plans d’habitatge fa 25 anys”. “Aquí tenim un dèficit acumulat de construcció d’habitatges ja que es necessiten de 25.000 a 30.000 anuals i només es fan 16.000, pel que aquí hem de recuperar a més els anys perduts”. 

La sessió ha estat introduïda pel president de Restarting Badalona, Ferran Falcó, juntament amb la directora general de Barcelona Global, Mercè Conesa, que han posat en valor l’aliança d’aquestes dues entitats per promoure iniciatives que com aquesta volen generar debat en positiu sobre temes que ens puguin arribar a ser útils com a societat i que “ajuden la nostra ciutat a situar-se en el mapa”, ha explicat el president de Restarting Badalona.

La cloenda ha estat a càrrec del coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Oriol Estela, juntament amb els alcaldes electes de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete.