Qui té una teulada té un tresor

/ / Energia, Noticies

Acumulem ja diverses setmanes superant rècords del preu de l’electricitat a causa de la pujada del preu del gas a nivell mundial i que el preu de l’electricitat el fixen les tecnologies més cares (és a dir, el gas). Aquesta realitat dramàtica, que està provocant tancaments temporals d’empreses i que farà que molta gent pateixi per pagar les factures d’energia aquest hivern, contrasta amb un horitzó molt positiu, on Espanya tindrà l’energia més barata d’Europa gràcies a la implantació massiva de l’energia solar.

I si l’energia solar és la més barata, per què no es posa ja? L’energia solar, sobre el terreny, requereix una àrdua tramitació (a Catalunya, en concret, podem dir que és kafkiana), a més d’una construcció de diversos mesos, que suposa dos o tres anys i que impedeix abaixar el preu de la llum a curt termini de forma substancial.

Però hi ha una altra via encara més ràpida, que és omplir les teulades de panells solars, tant per a autoconsumir com per a compartir amb els veïns. Això es pot fer de forma ràpida, com prova el fet que a Vietnam s’han fet 9,3 GW de solar el 2020, dels quals 6 GW només el mes de desembre. Per posar-ho en perspectiva, 6 GW el desembre de 2020 suposen 6 vegades la potència instal·lada a Espanya d’autoconsum durant l’última dècada.

A Catalunya, posar autoconsum a la teulada no requereix llicència d’obres, i en el cas del domèstic, ni tan sols tràmit de connexió amb la companyia distribuïdora. És més, gràcies als fons europeus, hi ha una subvenció del 50% per a llars, del 100% per a instal·lacions públiques i del 30% per a empreses. I aquest cop hi ha suficients diners per tal que tothom que demani la subvenció la pugui obtenir sense haver-ho de fer corrent el primer dia.

L’Ajuntament de Badalona s’hauria de posar a treballar, primer, per buscar emplaçaments públics on fer projectes d’energia solar, que no ens costaran res i permetran rebaixar la factura elèctrica de l’Ajuntament, podent destinar aquests ingressos, per exemple, a replantar arbres a tota la ciutat, que té centenars d’espais buits on els arbres ja no hi són. A preus actuals, per cada MW d’energia solar que posem, l’Ajuntament estalviaria 450.000 euros. Anuals, sí. Un any rere l’altre. Fins a 30 anys. I encara que tornem a preus de llum normals, seran euros d’estalvi. Repeteixo, pagat 100% amb fons europeus, vehiculats a través de l’ICAEN.

I no ens hem de quedar aquí. L’Ajuntament també hauria de liderar una campanya divulgativa i prestar un servei específic d’assessorament a ciutadans i empreses per tal d’aconseguir captar el màxim possible d’aquests fons de pluja fina procedents del Next Generation per a Badalona i així revertir la situació actual d’inacció energètica. Els estalvis per a empreses gràcies a l’energia solar les faran més competitives, podran generar més ocupació i quedaran fixades a la ciutat. Els estalvis per a les persones generaran més facilitats per fer front a la seva factura energètica i alliberaran diners per a gastar en altres serveis. I no oblidem també posar especial focus en els col·lectius vulnerables, buscant ubicacions òptimes que abarateixin la factura dels que més ho necessiten, pagant l’Ajuntament la part no subvencionada de la instal·lació. Millor pagar energia solar un cop que pagar la factura inflada cada mes.

Cada cop que passo pel polígon industrial Badalona Sud, ple de naus amb grans extensions de teulada, amb una exposició solar òptima, pateixo pel malbaratament energètic que suposa no posar plaques solars entre el sostre i la radiació solar. Oi que ningú sortiria de casa tranquil deixant-se l’aixeta de l’aigua oberta? Doncs això de malbaratar l’energia del sol és el mateix. Ens hi posem?

Daniel Pérez, membre de l’associaciío Restarting Badalona